Anasayfa


     TÜRK HALK OYUNLARI'NDA HAREKET ANALİZİ

   
BASIM : Eylül - 2011
ISBN : 978-9944-313-99-5
Fiyat : 25 TL (KDV Dahil)
***
Doç. NİHAL ÖTKEN
        Detaylar
 
 
Detaylar

Halk Oyunları bir toplumun kültürel birikimleriyle oluşan ve dolayısıyla ait olduğu toplumun özelliklerini bünyesinde barındıran kültür ürünleridir. Diğer danslarda olduğu gibi, oluşumundaki ana unsurlar mekân, zaman ve bedendir. Oyunlar, beden ve bedende oluşan hareketler aracılığı ile oluşur. Hareketlerin oluşumunda kültürel özelliklerin yanı sıra bedeninin anatomik olanakları da göz ardı edilmemelidir. İnsan hareketlerinin bilimsel bir yaklaşımla incelenmesi de kuşkusuz sadece halk oyunları alanında değil, vücudun kullanımı ile ilgili tüm spor ve sanat dallarında kaçınılmaz bir gerçektir ve giderek artan bir bilinçle yapılmaktadır.

Bu kitapta; halk oyunlarının biçimlenmesinde önemli bir yer tuttuğuna inanılan hareket unsuru, oluşumundaki belirgin özellikler taşıyan diğer unsurlardan ayrı olarak, tek başına ele alınmaktadır. Hareketlerin incelenmesi, her halk oyunları türünün kendine ait temel pozisyon ve hareketlerinin tespit edilmesini, türlerin karakteristik yapılarının hareket bazında ortaya konmasını ve türler arasındaki ayırımların ve etkileşimlerin görülmesini mümkün kılmaktadır. Hareketlerin anatomik açıdan öğretilebilir olma özelliğine sahip olması da uygulamalı bir alan olan halk oyunlarında önemli bir yer tutmaktadır. Bütün bu incelemeler neticesinde; insan vücudunda anatomik olarak var olan hareketlerin halk oyunlarında ne şekilde kullanıldığı ve bunların Bar, Halay, Horon, Karşılama, Hora ve Zeybek oyunlarına göre farklılıklar gösterip göstermediği ile ilgili elde edilen sonuçlar içerikte yer almaktadır.

***

YAZAR HAKKINDA: NİHAL ÖTKEN

1966 yılında Balıkesir Avşa Adası Yiğitler Köyü’nde doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sağlık Koleji Fizyoterapist Bölümü’nden mezun oldu. 1985-1989 yılları arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Fizik Tedavi Kliniği’nde Fizyoterapist olarak görev yaptı. 1989 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümü’ne girdi ve 1994 yılında bölüm birincisi olarak mezun oldu.

1995 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı. Yüksek lisans eğitimini 1996 yılında İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Musiki Sanat Dalı Türk Halk Oyunları Alanında “Halk Oyunlarının Sahnelenmesinde Dekor-Kostüm Tasarım ve Uygulama Yöntemi Üzerine Bir Çalışma” konulu teziyle bitirdi. Sanatta Yeterlik derecesini ise yine aynı enstitüde “Türk Halk Oyunlarında Kullanılan Temel Hareketlerin Tespiti ve Anatomik Analizi” konulu teziyle 2002 yılında tamamladı. 1995 yılından 2004 yılına kadar İTÜ TMDK Türk Halk Oyunları Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak görevine devam etti. 2005 yılında Sahne Sanatları alanında Doçent unvanı aldı.

2005 yılından bu yana İTÜ TMDK Türk Halk Oyunları Bölüm Başkanı ve Türk Halk Oyunları Anasanat Dalı Başkanı olarak görevini sürdürmektedir. Türk Halk Oyunları Bölümü’nde Hareket Anatomisi, Halk Oyunları Bilgisi, Oyun Analizi, Dans Terapi ve Koreografi derslerini vermeye devam eden Nihal Ötken’in ulusal ve uluslararası dergilerde Halkbilimi ve Halk Oyunlarını farklı açılardan ele alan çeşitli makaleleri yayımlanmıştır.