Anasayfa


     OSMANLI ARŞİVİ BELGELERİNDE KÜLTÜR MERKEZİ KERKÜK

   
BASIM : KASIM 2012
ISBN : 978-605-4539-20-8
Fiyat : 30 TL (KDV Dahil)
***
Dr. CÜNEYT MENGÜ
        Detaylar
 
 
Detaylar

KİTAP HAKKINDA:

Başka uluslarda neredeyse benzeri görülmeyen Türk - Türkmen aşiret özelliklerinin başında, devlet kurma eğilimi gelmektedir. İster münferiden ister federasyonlar biçiminde aşiretler arası birleşmeler sonucu, Türkiye Cumhuriyeti hariç tüm Türk devletleri, Türkmen aşiretleri tarafından kurulmuştur. Önderleri tartışılmaz bir otoriteye sahip, askeri anlayış ve üste kesin itaat gibi özellikler Türk aşiret geleneğinden gelmektedir.

Irak ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin Osmanlı hakimiyeti altına girmesiyle, aşiret sistemine bağlı olan Türkmenler yabancılık çekmeden derhal Osmanlı tebaası olmayı kabul ettiler ve Osmanlı toplumunda yaşamlarını sürdürdüler. Türk aşiret sisteminde idari, siyasi, ekonomi, adalet, eğitim gibi çeşitli konularda deneyimleri olan, hoşgörü ve sadakat prensiplerine bağlı bu fertler kendilerini kolayca Osmanlı sistemine adapte ettiklerinden dolayı ihtisasları olan işlerde görev almaya başladılar. Özellikle, Kanuni Sultan Süleyman’ın 1534 yılındaki bölgeye tam hakimiyeti ve Irak’ın Osmanlı topraklarına katılmasıyla Türkmen aşiretlerinin klasik yapısı sona ermiştir. Böylece Kanuni döneminden başlayarak Türkmenler, Osmanlı İmparatorluğu’nun ihtiyacı olduğu bölgelere devlet adamı ve bürokrat temininde kaynak teşkil etmişlerdir.

 

YAZAR HAKKINDA:

Dr. Cüneyt MENGÜ

Bağdat Üniversitesi İşletme Fakültesi ve Bağdat Al-Mustansiriyya Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiştir. Ankara Hacettepe Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini tamamlayarak işletme konusunda Master yapmış, daha sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde doktorasını tamamlayarak doktor unvanını almıştır.

Sivil toplum örgütleri ve siyasi alanda üstlendiği görevler içerisinde 1968-1973 yılları arasında Türkmen Kardeşlik Ocağı’nda yönetim kurulu üyeliği, 1985-1992 yılları arasında Irak Türkmenleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin başkanlığı, 1993-1995 yılları arasında Irak Milli Türkmen Partisi’nde Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiştir. 1995’de kurulan Irak Türkmen Cephesi’nin kurucu üyelerindendir. 1999-2003 yılları arasında Irak Muhalif Grubu Kongresi’nde (INC)  görev alarak 1999’da New York Irak muhalefet toplantısında ve 2002 yılındaki Londra toplantısında Irak Türkmenleri’nin hem resmi sözcüsü ve hem de açılışta konuşmacısı olmuştur. Ayrıca Londra toplantısında Eşgüdüm ve Koordinasyon yüksek konseyi üyeliğine seçilmiştir. 2003 yılında Irak Muhalif Grupları’nın Selahattin toplantısı ve akabinde Davos Ekonomi toplantısına Türkmenleri temsilen konsey üyesi olarak katılmıştır. Saddam Hüseyin’in düşmesinden önce 7 Mart ve 17-18 Mart 2003 tarihlerindeki Ankara toplantılarında Amerikalı delegeler, Dışişleri ve Genel Kurmay temsilcileri ile beraber katılımcı olmuştur. Saddam Hüseyin düştükten sonra Türkmen Meclisi’nin hazırlık kurucuları arasında yer almış ve 750 delegenin katıldığı 3. Türkmen Kurultayı’nın hem hazırlık komisyonunun hem de kurultayın başkanlık görevini üstlenmiştir.

Dr. Mengü, turizm alanında faaliyet gösteren Mercan Şirketler Grubu’nun kurucusudur. Halen ticari çalışmalarının yanında; Türkmeneli İş Adamları Derneği Başkanı, Türkmeneli İnsan Hakları Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi’dir.